När det stormar runt omkring

Skrivet av Monica Lundgren - 25 mars, 2020 - 13:07
3880035449694650265_1340877102170_w600_h600.jpg

När det stormar runt omkring… av Mayvor Wärn-Rancken
I en barnsång sjunger vi om stormen. I mitten av sången sjunger vi:” Gud är stark när jag är svag, hjälper mig ta nya tag, när det stormar runt omkring.”
Vi lever i stormiga tider p.g.a panepidemin. Coronaviruset kom in med storm och hela vår tillvaro har förändrats under några veckor.
Maaret Kallio, psykoterapeut och författare, skriver i sin kolumn om att vi är som på en lång flygresa genom en storm. Och att vi alla har en viktig uppgift på denna resa. Vi har hamnat på en flygresa och vi vet inte ens när vi har ridit ut stormen. Vi har begränsade rättigheter under resan, vi kan inte kontrollera denna resa. Men trots begränsningarna innehåller resan också möjligheter. Vi kan påverka vår egen och andras säkerhet genom att ta hänsyn till varandra. Hon skriver också att hänsyn till andra är en viktig egenskap under denna långa resa.
Jesus stillar stormen
Läs Markus 4: 35-41. Tänk dig själv in i situationen. Du är en av Jesu lärjungar och sitter i båten med de andra. Hur känns stormen? Hur känns det då vinden och regnet piskar dig i ansiktet? Vad tänker du?
Galileiska sjön ligger 208 meter under havsytan med berg runt omkring. Vindarna från landet kan öka i styrka och kan förorsaka häftiga och plötsliga stormar. Stormen, som Jesu lärjungar fick uppleva, var häftig för de reagerade med skräck. De var ändå yrkesfiskare och vana vid stormar. Den här stormen gjorde att de fick panik. De var rädda att båten skulle sjunka.(vers 38)
Se på Jesus. Vad gör han? Han sover mitt i stormen! Hur kan han sova?
Alla Jesu lärjungar upplevde att de var i livsfara, men Jesus sov. Var han likgiltig inför faran?
Olika slags stormar
Tänk på stormarna i ditt eget liv. Alla är inte förorsakade av väder och vind. Tänk på de gånger då du upplevt rädsla och panik. Vad har du tänkt då? Var är Jesus? Bryr han sig om dig och din situation? Det verkar som om Han sover. Det här är helt normala reaktioner i en stormig tid i livet.
Men det finns också en annan väg. Jesus sade många gånger till lärjungarna: ”Var inte rädda.” Han sade också att han är med oss alla dagar, Matteus 28:20. Vi kan ta emot Jesu ord och lita på att Han är med oss i stormiga tider.
Jesus stillade stormen och talade strängt till stormen, Markus 4:39. Lärjungarna trodde inte att Jesus kunde klara av stormen. Också vi kan tänka att Jesus inte klarar av våra stormar. Guds löfte till oss är: ”Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, jag stöder dig och räddar dig med min hand.” Vi behöver Gud men vi behöver också varandra för att klara av panepidemins storm.
Frågor att fundera på:
1. I hurudana situationer har du upplevt livets stormar? Rädsla? 2. Vad har det förorsakat dig? Har rädslan påverkat din tro? 3. Vilken attityd är bättre? Att tänka att Gud bryr sig inte om dig eller att tro och förtrösta på att Gud kan hjälpa dig ut ur stormen? 4. Påminn dig om en händelse i ditt liv, då du har upplevt hjälp från Gud.
Bön
Jesus, du ser mitt liv just nu. Du ser de situationer som skapar rädsla och panik i mitt liv just nu. Du ser också min rädsla och alla mina frågor.
Jag ber, att du hjälper mig att se och uppleva att du är med mig enligt ditt löfte. Led mig ut ur stormen och hjälp mig att hitta vägar ut ur den.
Tack att du kan hjälpa mig att stöda andra som behöver en medvandrare på vägen.
Tack att du hör min bön.
Amen