Välkommen

Lovisa svenska metodistförsamling - en liten församling som hör till Finlands svenska metodistkyrka, samlas i hemmen och har gudstjänst ca en gång i månaden i Kompanjonskapshuset Hörnan på Sibeliusgatan. Välkommen med!

Historia

Den metodistiska väckelsen kom sjövägen till Finland. Den första kända sjömannen med en omvändelseupplevelse ombord på Betelskeppet John Wesley i New Yorks hamn var Gustaf Lervik från Korsholm i Österbotten. Han återvände år 1859. Det uppstod en andlig rörelse kring Lerviks verksamhet i Gamla Vasa och Helsingby. Bröderna Gustaf och Wilhelm Bärnlunds blev också omvända och de återvände år 1866 till Kristinestad. En andlig rörelse uppstod i Kristinestad och omkringliggande byar.

I Östnyland kom metodismen först till Lovisa. Den första metodistpredikanten på besök i Lovisa var troligen N J Rosén i Helsingfors, inbjuden av Lovisaborna Adolf och Charlotta Nyberg som också ville få en metodistpredikant stationerad här. Karl Johan Lindborg utnämndes och verkade i Lovisa åren 1894-1897. Församlingen bildades den 30 juli 1899 av Hjalmar Bergqvist då 14 personer intogs i full förening med kyrkan. Från Lovisa gjordes predikoresor bl.a. till Borgå.

A. F. Nyberg och hans fru upplät sitt hem på Trädgårdsgatan 26 till möteslokal och år 1906 skänkte de huset till församlingen. Annandag pingst 1960 invigdes den nya kyrkan som pastor Harry Svenson ritat och byggt, tillsammans med många givmilda donatorer.

Under sina tidiga verksamhetsår samlades Lovisa svenska metodistförsamling i olika hem och lokaler i Lovisa. Kyrkobyggnaden, i Lovisa historiska stadsdel vid det vackra Saltbodtorget, Trädgårdsgatan 36, ägde församlingen fram till augusti 2011. Fastigheten såldes, för den var för stor och kostsam för församlingens nuvarande personella och ekonomiska situation. Stenkyrkan restes 1956-1960 av pastor Harry Svenson. Kyrkan grundrenoverades åren 1997-1999. Pastor i Lovisa de senaste sex åren fram till sin pensionering 1.9.2011 var Birgit Grönqvist. Trots att församlingen inte mera har ett eget hus, fortsätter verksamheten i Lovisa -som den började- i olika hem och lokaler i Lovisa. Lovisa svenska metodistförsamling firar gudstjänst i Kompanjonshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3.

Den metodistiska väckelsen går idag vidare på samma sätt som tidigare generationer upplevde den. Jesus måste födas och tas emot i vårt eget hjärta. Tillsammans med Jesus kan vi möta framtiden.

Besöksadress: Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3, Lovisa
Postadress:
E-post: lovisa@metodistkyrkan.fi

Mayvor Wärn-Rancken
mayvor.rancken@metodistkyrkan.fi
Tfn  040-163 7798

Tuovi Hahto
tuovi.hahto@metodistkyrkan.fi
Tfn 040-778 0840

Händelsekalender

Inga händelser på kommande

30.1.2023 21:26
Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap.
26.1.2023 8:50
Det lär vara så att om man binder en elefant vid en stolpe så länge elefanten är liten så kommer den att stå där, också senare i livet när den har blivit vuxen. Vanan vid stolpen gör att elefanten lär sig tänka: härifrån kan jag aldrig ta mig lös.
24.1.2023 9:38
Dags för nya vanor? Beställ andaktsboken Rätt kurs för 34e/ år så får du den direkt till din postlåda. För prenumerationer i Finland kan du också kontakta Monica Wiik mewiik@live.com eller