Välkommen

Lovisa svenska metodistförsamling - en liten församling som hör till Finlands svenska metodistkyrka, samlas i hemmen och har gudstjänst ca en gång i månaden i Kompanjonskapshuset Hörnan på Sibeliusgatan. Välkommen med!

Historia

Den metodistiska väckelsen kom sjövägen till Finland. Den första kända sjömannen med en omvändelseupplevelse ombord på Betelskeppet John Wesley i New Yorks hamn var Gustaf Lervik från Korsholm i Österbotten. Han återvände år 1859. Det uppstod en andlig rörelse kring Lerviks verksamhet i Gamla Vasa och Helsingby. Bröderna Gustaf och Wilhelm Bärnlunds blev också omvända och de återvände år 1866 till Kristinestad. En andlig rörelse uppstod i Kristinestad och omkringliggande byar.

I Östnyland kom metodismen först till Lovisa. Den första metodistpredikanten på besök i Lovisa var troligen N J Rosén i Helsingfors, inbjuden av Lovisaborna Adolf och Charlotta Nyberg som också ville få en metodistpredikant stationerad här. Karl Johan Lindborg utnämndes och verkade i Lovisa åren 1894-1897. Församlingen bildades den 30 juli 1899 av Hjalmar Bergqvist då 14 personer intogs i full förening med kyrkan. Från Lovisa gjordes predikoresor bl.a. till Borgå.

A. F. Nyberg och hans fru upplät sitt hem på Trädgårdsgatan 26 till möteslokal och år 1906 skänkte de huset till församlingen. Annandag pingst 1960 invigdes den nya kyrkan som pastor Harry Svenson ritat och byggt, tillsammans med många givmilda donatorer.

Under sina tidiga verksamhetsår samlades Lovisa svenska metodistförsamling i olika hem och lokaler i Lovisa. Kyrkobyggnaden, i Lovisa historiska stadsdel vid det vackra Saltbodtorget, Trädgårdsgatan 36, ägde församlingen fram till augusti 2011. Fastigheten såldes, för den var för stor och kostsam för församlingens nuvarande personella och ekonomiska situation. Stenkyrkan restes 1956-1960 av pastor Harry Svenson. Kyrkan grundrenoverades åren 1997-1999. Pastor i Lovisa de senaste sex åren fram till sin pensionering 1.9.2011 var Birgit Grönqvist. Trots att församlingen inte mera har ett eget hus, fortsätter verksamheten i Lovisa -som den började- i olika hem och lokaler i Lovisa. Lovisa svenska metodistförsamling firar gudstjänst i Kompanjonshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3.

Den metodistiska väckelsen går idag vidare på samma sätt som tidigare generationer upplevde den. Jesus måste födas och tas emot i vårt eget hjärta. Tillsammans med Jesus kan vi möta framtiden.

Besöksadress: Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3, Lovisa
Postadress:
E-post: lovisa@metodistkyrkan.fi

Mayvor Wärn-Rancken
mayvor.rancken@metodistkyrkan.fi
Tfn  040-163 7798

Tuovi Hahto
tuovi.hahto@metodistkyrkan.fi
Tfn 040-778 0840

Händelsekalender

Januari 2022

23.1

Gudstjänst i Hörnan 23.1.22

Biskop emeritus Hans Väsby predikar. Musik: Birgit Grönqvist
Hörnan
14.1.2022 11:02
Trots nästan två års liv under trycket från en global pandemi, har jag outsläcklig tro och hopp för Metodistkyrkan i Norden och Baltikum. Trots allt har målmedvetna församlingar, pastorer, diakoner och andra ledare tjänat människor i sin närhet långt utöver det vanliga.
10.1.2022 11:11
År 1873 skriver Horatio Spafford sången ”It is well with my soul”. Innan han gör det händer tre dramatiska saker i hans liv. Hans fyraårige son dör i den stora branden i Chicago och samtidigt blir han själv ruinerad. Två år senare planerar han att åka till Europa med sin familj. I sista stund skickar han familjen på en båt tidigare medan han själv ska fixa några saker relaterade till det ekonomiska nederlag han just upplevt. På Atlanten krockar skeppet på vilket frun och barnen finns och Spaffords alla fyra döttrar dör. Frun, som räddas, skickar honom ett telegram med orden ”Saved alone”. Kort därefter, när Spafford reser för att träffa sin sörjande fru, blir han där på Atlanten inspirerad att skriva nämnda sång.
3.1.2022 11:08
2022 vill vi i rådet för mission lyfta fram betydelsen av utbildning. Vi stöder speciellt två olika utbildningar: 1) understöd till klassen för barn med hörselnedsättning. Eleverna kommer ofta långt ifrån och bor på internat i Nyadrie.