Välkommen

Lovisa svenska metodistförsamling - en liten församling som hör till Finlands svenska metodistkyrka, samlas i hemmen och har gudstjänst ca en gång i månaden i Kompanjonskapshuset Hörnan på Sibeliusgatan. Välkommen med!

Historia

Den metodistiska väckelsen kom sjövägen till Finland. Den första kända sjömannen med en omvändelseupplevelse ombord på Betelskeppet John Wesley i New Yorks hamn var Gustaf Lervik från Korsholm i Österbotten. Han återvände år 1859. Det uppstod en andlig rörelse kring Lerviks verksamhet i Gamla Vasa och Helsingby. Bröderna Gustaf och Wilhelm Bärnlunds blev också omvända och de återvände år 1866 till Kristinestad. En andlig rörelse uppstod i Kristinestad och omkringliggande byar.

I Östnyland kom metodismen först till Lovisa. Den första metodistpredikanten på besök i Lovisa var troligen N J Rosén i Helsingfors, inbjuden av Lovisaborna Adolf och Charlotta Nyberg som också ville få en metodistpredikant stationerad här. Karl Johan Lindborg utnämndes och verkade i Lovisa åren 1894-1897. Församlingen bildades den 30 juli 1899 av Hjalmar Bergqvist då 14 personer intogs i full förening med kyrkan. Från Lovisa gjordes predikoresor bl.a. till Borgå.

A. F. Nyberg och hans fru upplät sitt hem på Trädgårdsgatan 26 till möteslokal och år 1906 skänkte de huset till församlingen. Annandag pingst 1960 invigdes den nya kyrkan som pastor Harry Svenson ritat och byggt, tillsammans med många givmilda donatorer.

Under sina tidiga verksamhetsår samlades Lovisa svenska metodistförsamling i olika hem och lokaler i Lovisa. Kyrkobyggnaden, i Lovisa historiska stadsdel vid det vackra Saltbodtorget, Trädgårdsgatan 36, ägde församlingen fram till augusti 2011. Fastigheten såldes, för den var för stor och kostsam för församlingens nuvarande personella och ekonomiska situation. Stenkyrkan restes 1956-1960 av pastor Harry Svenson. Kyrkan grundrenoverades åren 1997-1999. Pastor i Lovisa de senaste sex åren fram till sin pensionering 1.9.2011 var Birgit Grönqvist. Trots att församlingen inte mera har ett eget hus, fortsätter verksamheten i Lovisa -som den började- i olika hem och lokaler i Lovisa. Lovisa svenska metodistförsamling firar gudstjänst i Kompanjonshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3.

Den metodistiska väckelsen går idag vidare på samma sätt som tidigare generationer upplevde den. Jesus måste födas och tas emot i vårt eget hjärta. Tillsammans med Jesus kan vi möta framtiden.

Besöksadress: Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3, Lovisa
Postadress:
E-post: lovisa@metodistkyrkan.fi

Mayvor Wärn-Rancken
mayvor.rancken@metodistkyrkan.fi
Tfn  040-163 7798

Tuovi Hahto
tuovi.hahto@metodistkyrkan.fi
Tfn 040-778 0840

Tfn

Händelsekalender

Gudstjänst i advent i Borgå metodistkyrka

Tema: Se Han kommer. Sånggrupp: dir. Irina Kullberg. Musik: Birgit Grönqvist. Predikan Mayvor Wärn-Rancken.
25.11.2021 14:09
För några månader sedan fick jag till min stora glädje tag i ett exemplar av den ABC-bok jag hade när jag var liten. Skatten fanns på ett antikvariat i Sverige och eftersom jag många gånger tänkt på den under alla dessa år beställde jag den. Det jag insåg när jag fick hem boken är att man i minnet väldigt lätt förskönar bilder från det förgångna.
24.11.2021 14:44
Gud vill gemenskap! Det nya kyrkoåret börjar söndagen den första advent och leder in oss i väntan och förberedelse fram till juldagen, då vi firar att Guds son tog människogestalt och blev ett barn som Maria födde.
17.11.2021 12:44
Vem är vi och vad är vår uppgift? Inbjudan till medlemmar för diskussion om hur det är att vara metodist. Det kommer att ordnas några diskussionstillfällen på engelska via Zoom vid olika tidpunkter (mer info nedan)